Președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban, s-a aflat joi la Galați, la Inspectoratul Școlar Județean Galați, pentru a preda materiale de studiu instituțiilor de învățământ în care elevii vor putea opta pentru opționalul „Educație prin șah”. În prezența președintelui Consiliului Județului Galați, Nicolae Bacalbașa, și a unor consilieri locali, reprezentanții școlilor gălățene au primit manualul de șah avizat de Ministerul Educației, o tablă de demonstrație pentru cadrul didactic, și câte 10 table de șah din carton, cu piesele aferente. În total, în întreaga țară, în cadrul parteneriatului dintre Minister și Federație, 500 de școli vor primi astfel de donații, pentru studiul opționalului de șah.
Materialele primite de la Federația Română de Șah nu vor putea fi însă utilizate până în septembrie 2015. Opționalul „Educație prin șah”, anunțat cu surle și trâmbițe, ar fi trebuit să fie materie de studiu pentru elevii de clasele I și a II-a încă din acest an școlar, dar Ministerul Educației a întârziat mult procedurile. Astfel, abia în urmă cu o lună s-a stabilit clar cine va preda orele de șah: cu prioritate cadre didactice calificate, antrenori şi profesori-antrenori cu specializarea „Şah”, dar şi cadre didactice asociate selectate dintre sportivii şi antrenorii legitimaţi ai Federaţiei Române de Şah. În cele 20 de școli gălățene (selectate datorită interesului pentru sportul minții arătat de conducere sau de profesorul de sport), opționalul va fi predat de profesorii de educație fizică, ce urmează să participe la cursuri de formare.
Școlile unde se vor ține ore de șah pentru copiii din ciclul primar sunt: Colegiile Naționale „Al. I. Cuza” și „Costache Negri”, școlile gimnaziale „C-tin Ghe. Marinescu”, „Miron Costin”, Nr. 5, Nr. 22, „Petre Țuțea”, „Mihai Viteazul”, „Dan Barbilian”, „Grigore Moisil”, „Natalia Negru” Buciumeni, Băleni, nr. 3 Independența, Vânători, Tulucești, Smârdan, Umbrărești Deal, Nămoloasa, precum și Liceele Tehnologice din comuna Tudor Vladimirescu și „Costache Conachi” din Pechea.
„Studiul șahului conferă o dezvoltare a abilităților de comunicare, a capacității rapide de decizie, a gândirii, a memoriei și a inteligenței. De altfel, am realizat și o statistică personală la nivelul județului Iași, de unde provin eu: 40% dintre olimpicii naționali și internaționali la diverse discipline sunt foști jucători de șah”, a spus, printre altele, ieri Sorin Iacoban, amintind că, odată cu introducerea șahului în școli vor exista și programe conexe ale Ministerului Educației, precum „Jocurile olimpice ale elevilor”.
Până atunci, copiii gălățeni pot veni la Clubul de șah organizat săptămânal la Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” sau se pot înscrie la unul dintre cele trei cluburi de șah din oraș.
20 de școli gălățene au primit table și piese pentru studiul șahului
Articolul precedent