2 aprilie – Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului. LIGHT IT UP BLUE: Poartă şi tu ceva albastru în semn se susţinere

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a avut loc în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989.

Evoluţia incidenţei autismului

Autismul atrăgea deja atenţia prin incidenţa crescândă în SUA; de la 1/5.000 de copii în 1975 până la 1/150 în 2007; ceea ce a îngrijorat medici, părinţi şi autorităţi. In ciuda eforturilor  şi a fondurilor investite în cercetare, autismul rămâne o necunoscută, iar prevalenţa sa a continuat să crească în SUA ajungând la 1/88 în 2009 şi la 1/68 de copii în 2010. Recordul îl deţine totuşi Coreea de Sud cu o cifră fantastică a prevalenţei, 1/38 de copii.

La Galaţi, Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism Galați – APCA Galați, ONG înființat încă din anul 2011, fiind primul din județul Galați axat strict pe problematica autismului la copii, cu peste 6 ani de activitate în domeniu și proiecte de mare impact atât la nivel local, cât și național, începe în forță luna aprilie, dedicată, în întreaga lume, conștientizării autismului.

Astfel, pe 2 Aprilie – Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, va avea loc marcarea, în cadru festiv, a unui an de la inaugurarea centrului de zi ”Căsuța CURCUBEU – Centru multidisciplinar de intervenții specializate în autism – APCA Galați”. Căsuța CURCUBEU oferă o gamă largă de terapii specifice de recuperare terapie individuală / terapie ABA / logopedie, terapie pentru integrare senzorială, artterapie, terapie de grup (prin proiectul „Afterschool interactiv și creativ pentru copiii SPECIALI”, unic în România, desemnat câștigător la secțiunea ”Inovație în educație”, în 2015, pe platforma teimplici.ro), diagnosticare și evaluare cu instrumente peformante (testele ADOS și PEP 3) și consiliere gratuită pentru părinți, servicii / ajutor de care beneficiază, săptămânal, aproximativ 50 de copii cu autism, alături de familiile lor, alte sute fiind beneficiari indirecți  ai proiectelor derulate de APCA Galați.

Tot în data de 2 Aprilie, începând cu ora 12,00, la Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” Galați, va avea loc o întâlnire între copii tipici, de la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”, coordonați de doamna învățătoare Sava Dorina, și copiii cu autism din cadrul APCA Galați. Activitatea se va derula sub numele de ”Colegul meu SPECIAL” și are ca scop mărirea gradului de conștientizare asupra problematicii autismului, presupunând activități de tip recreativ pentru cei mici (pictura, socializare).

Puzzle pentru AUTISM. Susţine şi tu! Vino, pe 2 aprilie, în Grădina Publică

Cel mai important moment al zilei de 2 Aprilie va avea loc între orele 15,00 – 18,00, la Grădina Publică, intitulat ”RECORD pentru AUTISM”, ediția a II-a. Evenimentul caritabil are ca scop atât mărirea gradului de conştientizare asupra problematicii autismului, cât și strângerea de fonduri pentru extinderea, în viitor, a paletei de servicii sociale oferite de către APCA Galați către beneficiari și familiile lor. În cadrul evenimentului, va fi construit cel mai mare puzzle construit vreodată în România și dedicat copiilor cu autism, compus din piese colorate, supradimensionate și inscripționate cu mesaje de susținere din partea donatorilor. Vor fi unite într-un puzzle imens inclusiv piesele de la prima ediție a evenimentului, mai exact 422, a doua ediție pornind de la piesa cu numărul 423. Piesele vor fi disponibile și în ziua evenimentului spre a fi achiziționate, în scop caritabil, contra sumei de 20 lei fiecare. Tot în cadrul evenimentului vor fi organizate ateliere de creație pentru copii, concursuri-surpriză, sesiuni foto cu o mascotă, sesiuni de pictură pe pânză și desene pe asfalt și o miniexpoziție cu vânzare de produse hand-made, realizate de voluntarii din Fabrica de bucurii SPECIALE.

Light it up blue

Cea mai de succes campanie a conştientizării autismului aparţine organizaţiei americane “Autism Speaks” care a lansat în 2010 “Light it up Blue”.

Organizaţia invita lumea să aprindă o lumină albastră, adică să poarte albastru, să lumineze obiective importante în albastru ca să facă şi mai cunoscută problema autismului. Campania a avut un succes răsunător şi continuă an de an, nu doar în SUA, ci şi în multe alte ţări, fiind adoptată de foarte multe organizaţii şi autorităţi publice.

APCA Galați va încheia ziua de 2 Aprilie cu evenimentul ”Light it up blue”, ediția a III-a, desfășurat la nivel mondial în toate orașele mari ale lumii, în sprijinul persoanelor afectate de autism de pe întreg mapamondul, care presupune iluminarea în albastru, culoarea-simbol a luptei împotriva autismului, a clădirilor reprezentative. La Galați, pentru al treilea an consecutiv, va fi iluminată în albastru clădirea Teatrului Dramatic ”Fani Tardini”, în intervalul orar 19,00 – 20,00, și sunt așteptați să participe la eveniment toți cei care vor să se alăture cauzei și misiunii APCA Galați, iar doritorii sunt invitați, în semn de solidaritate, să poarte un accesoriu de culoare albastră.

Atât la evenimentul ”Colegul meu SPECIAL”, cât și la ”RECORD pentru AUTISM” și ”Light it up blue!” le vor fi împărțite trecătorilor 1.000 de pliante, intitulate ”10 gesturi simple prin care poți ajuta o persoană cu autism”, care cuprind informații esențiale și necesare despre cum pot fi ajutate / integrate persoanele cu acest diagnostic.

”Autismul este RECUPERABIL – Hai să luptăm ÎMPREUNĂ!”

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*