Asociația Persoanelor Afectate – Brăila (A.P.A.) va pune în practică la nivelul județelor Brăila și Galați campania intitulată „InspiRED”, un program al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA).
Obiectivul esențial al programului este de a aduce în atenția societății problema infectării cu HIV, faptul că persoanele care poartă acest virus există și că au dreptul la o viață absolut normală.
Prin intermediul acestui program, A.P.A. invită populația să fie tolerantă, deschisă și să accepte persoanele care sunt infectate cu acest virus. O serie de acțiuni vor avea loc pe 1 decembrie întrucât pe data respectivă va fi marcată la nivel mondial lupta cu virusul HIV dar și susținerea persoanelor seropozitive.
Programul campaniei va fi alcătuit din:
– o dezbatere cu participarea autorităţilor, organizaţii nonguvernamentale, mass-media, alţi actori implicaţi cu tema „HIV/SIDA o problemă a comunităţii”
– campanie de informare în şcolile din judeţ cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor
– campanie de informare stradală cu ajutorul unor pliante care vor fi distribuite populaţiei
– grupuri de suport cu pacienţii seropozitivi din judeţ
– alte acţiuni publice de conştientizare
Un studiu care a fost realizat de curând de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării arată că populația crede că persoanele care sunt infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare în România. Și conf. univ. dr. Florin Lazăr a realizat un studiu pe un eșantion de respondenți format exclusiv din persoane seropozitive care arată că 63,7% din respondenți nu se simt în siguranță dacă dezvăluie că poartă virusul, încercând să țină acest lucru secret cu orice preț, 48,1% sunt foarte afectați de atitudinea pe care o arată ceilalți față de persoanele seropozitive, 29,2 % au primit insulte și injurii în loc de acceptare, înțelegere și toleranță iar 24,2% au fost refuzați categoric în ceea ce privește serviciile medicale.
În acest caz, campania InspiRED îndeamnă populația să se informeze foarte bine cu privire la infecția cu HIV și modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și tolerantă față de persoanele seropozitive.
Potrivit datelor oferite de Compartimentul de Monitorizare al Infecției HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balș, în România trăiau la 30 iunie 2015 un număr de 13,277 de persoane seropozitive iar în primele 6 luni ale anului, 333 de persoane au fost diagnosticate cu acest virus.
Potrivit informațiilor furnizate de Daniel Scoarță, vicepreședintele-coordonator al sucursalei Galați, vineri, 27 noiembrie, începând cu ora 15.00, pe platforma din fața Casei de Cultură a Sindicatelor Galați, Asociația Persoanelor Afectate cu susținerea dr. Arbune Mihaela, a unui grup de studenți ai Facultății de Medicină Galați și a unui grup de voluntari vor organiza Ziua Mondială HIV/SIDA.
A consemnat Nicole Cărbunaru