Ȋnghețată și baloane, jucării și sucuri ȋn parcurile pentru copii. Cât este legal și cât moral ȋn aceste mici afaceri?

De cum a dat căldura, parcurile s-au umplut de copii, părinți, bunici și… jucării de plastic de vânzare, ȋnghețată și sucuri de proastă calitate. Dacă sunteți părinți e imposibil să nu vă fi lovit ȋn fiecare an de aceleași metehne ale comerciantului român atunci când vine vorba de  copii: sucuri, chips-uri, baloane, fluturași, mingi și… evident mult așteptata ȋnghețată.

Ȋnsă aceste lucruri vândute ȋn părculețe par mai degrabă a aduce un plus doar vânzătorilor.

Cu copilul ȋn parc ieși ca să se joace nu ca să te apuci de cumpărături de jucării sau sucuri deloc sănătoase.

E adevărat  că fiecare părinte decide ce e bun și ce nu e bun pentru copilul lui, dar atunci când jucării foarte slabe calitativ sunt puse chiar sub nasul copilului ȋntr-un spațiu public (nu privat, da?), puterea de convingere a părintelui este pusă greu la ȋncercare.

Baloane la 15 lei bucata, șoricei umblători, mașinuțe ce abia stau pe cele 4 rotițe, ȋntr-un cuvânt chinezării menite să „ia ochii” copiilor, dar care nu rezistă mai mult de câteva zile.

Cât despre sucurile și dulciurile vândute direct la tarabe (cu diverse forme) ȋn parcuri, nu putem spune decât că nu aduc nimic bun pentru sănătatea copiilor, ba dimpotrivă, temperaturile la care sunt ținute, ȋn soare, pot fi deosebit de periculoase pentru cei mici.

Am ȋncercat să aflăm care este serviciul ce ar putea controla astfel de activități și mai ales modul ȋn care sunt autorizate firmele sau persoanele să desfășoare astfel de activitați pe spațiul public.

Poliția Locală Galați ne-a răspuns sec următoarele:

„În această perioadă (iunie 2017, n.r) la nivelul Poliției Locale Galați, Serviciul Control Activități Comerciale desfășoară în această perioadă o serie de verificări la agenții economici care își desfășoară activitatea comercială în parcurile şi locurile de joacă pentru copii. Într-o primă fază polițiștii locali au verificat un număr de șapte operatori economici și au aplicat un număr 2 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.000 lei, în baza HCL 307/2006, pentru ocuparea domeniului public, fără autorizarea şi achitarea taxelor locale.

Una dintre societățile sancționate conform HCL 307/2006, avea amplasate în locul de joacă pentru copii o trambulină, şi o piscină gonflabilă, fără autorizarea şi achitarea taxelor legale.

De asemenea, polițiștii locali au întreprins verificări în zona Neacşu, la agenţii economici care aveau depozitate pe domeniul public, maşinuţe tip carusel. Au fost controlați un număr de trei operatori economici și au fost aplicate tot atâtea sancțiuni contravenționale. Valoarea amenzilor, aplicate în baza HCL 307/2006, pentru ocuparea domeniului public (maşinuţe oscilante tip carusel), fără autorizarea şi achitarea taxelor locale, a fost de 3.000 lei.

Cu privire la desfășurarea actelor de comerț pe domeniul public, cei care recurg la astfel de practici riscă sancțiuni contravenționale în baza prevederilor HCL 307/2006, iar ca măsură suplimentară se poate ajunge la confiscarea bunurilor (legea 12/1990).

Referitor la amenzile date de polițiștii locali, pentru comerț stradal neautorizat, conform HCL 79/2002, de la începutul anului au fost aplicate 469 sancțiuni contravenționale (în anul 2016 – 1.071 amenzi), iar pentru ocuparea domeniului public, fără autorizarea și achitarea taxelor locale (HCL 307/2006), au fost date, în acest an, un număr de 97 sancțiuni, iar în 2016 au fost aplicate 161 amenzi”. 

Cam atât!

Dacă aveți probleme, Doamne ferește, cu alimentele consumate sau cu jucăriile care stau să se dezmembreze (cine le mai controlează, care cărei vârste ȋi este specifică), nu aveți decât să vă adresați Protecției Consumatorilor! Despre prevenție… doar insistențele dumneavoastră ca părinți și perseverența de a nu oferi copilului o băutură nesănătoasă sau o jucărie de proastă calitate.

Cât despre cât de moral este să vinzi sucuri, pufuleți și jucării chinezesți ȋn parcurile destinate copiilor… tot fiecare dintre noi trebuie să judece. Legal, nu suntem protejați. Comerțul stradal este legal și moral.

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*