Începând din acest an, dispare unicitatea „Festivalului Scrumbiei” de la Galaţi şi sub nicio formă nu se mai poate spune că „este singurul festival organizat în oraşele riverane Dunării, dedicat unei specii de peşte”, pentru că este organizat un festival identic la Bucureşti. Iniţiativa i-a aparţinut primarului Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, care a organizat timp de două zile, sâmbătă şi în duminica Floriilor, prima ediţie a „Festivalului Deltei-Scrumbia”.
Festivalul de la Bucureşti este organizat de Primăria Sectorului 4 şi Delta Star Festival SRL Tulcea, în Rotonda Parcului Lumea Copiilor şi a fost anunţat ca „un festin culinar cu preparate tradiţionale din peşte”.
Spre deosebire de Festivalul „Scrumbiei” de la Galaţi, a cărui amploare a scăzut în acest an prin anularea unor evenimente tradiţionale, cum ar fi concursul de pescuit şi concertul cu care se încheia seara festivalul, „clona” de la Bucureşti se desfăşoară timp de două zile, între orele 10.00-22.00. Concursul de pescuit, cu care începea de obicei Festivalul „Scrumbiei”, era organizat ilegal, pentru că, lucru ştiut, în luna aprilie este interzis pescuitul în Dunăre, pentru că e prohibiţie, dar Primăria Galaţi ar fi avut posibilitatea ca prin caietul de sarcini să le impună organizatorilor să păstreze tradiţia concursului de pescuit la Lacul Zătun sau la alt lac sau baltă la care se poate face pescuit sportiv şi în perioada de prohibiţie.
Organizatorii Festivalului „Scrumbiei” de pe malurile Dâmboviţei au avut ingeniozitatea organizării unui campus care recostituie peisajul Deltei, care, cu siguranţă, i-a atras pe bucureşteni şi încasările au fost pe măsură. „Prin prezentarea artei culinare specifice zonei, organizatorii îşi propun să reconstituie pentru bucureşteni atmosfera Deltei Dunării, într-un decor tradiţional, în care sunt prezente bărci, rogojini, stuf şi ustensile pentru pescuit. Oamenii veniţi în Bucureşti din această zonă îşi vor dezvălui secretele şi vor vorbi despre tradiţiile regiunii. Totodată, cei care vor participa la festival vor putea gusta preparate pregătite după reţete <<sosite>> special din Delta Dunării”, se spune în comunicatul Primăriei Sectorului 4.
Bucureştenii le-au dat clasă edililor noştri şi la meniul festivalului. Dacă gălăţeanul are la dispoziţie doar grătarul cu scrumbii, mici şi cârnaţi, vizitatorii din festivalului din Capitală au fost îmbiaţi cu două feluri de ciorbă de peşte, scrumbie la grătar cu sos de verdeaţă, diferite feluri de salate de icre, chifteluţe de peşte din caras şi fitofag cu garnitură de cartofi prăjiţi şi salată şi au avut posibilitatea să cumpere peşte marinat sau alte preparate din peşte.
În concluzie, spre deosebire de Popescu-Piedone, edilii noştri se pricep de minune să toace bani publici, lei sau euro, dar intră într-o suspectă penurie de idei atunci când trebuie să organizeze lucrurile astfel încât să fie îndeplinite cele trei obiective ale unui astfel de eveniment: gălăţenii să se distreze, organizatorii să îşi scoată banii, iar firmele specializate să facă încasări.